Visszaszevasz

Friss topikok

@doktorbloghu

Linkblog

Utolsó kommentek

Címkék

admin (4) ajánló (4) ajánlott bejegyzések (2) akcitó (1) aszf (1) átállás (1) authorship (1) blog.hu (8) bloggazda (1) bloggerek (2) bloggerigazolvány (3) bloggerszövetség (3) bloghu (49) blogok (1) boldaldesign (1) bővebben link (1) buli (2) cemp (1) címkék (2) címlap (4) csr (1) design (2) desktop (1) developer error (1) digg (1) editor (1) előmoderálás (1) élő bolygónk (1) exitpopup (1) exit popup (1) export (1) facebook (5) feedek (1) fejlesztés (4) fejlesztések (29) felhívás (1) fizetett (2) föld (1) fotó (1) frontend (12) funkció (1) futás (1) galéria (1) goldenblog (2) gyerek (1) hatter (1) hellókarácsony (1) hibák (3) híradó (15) hirdetés (1) hr (1) https (1) i2 (3) import (1) inda (1) indanet (1) index2 (3) ingyen (1) instagram (1) játék (1) jobs (1) jótékonyság (1) kapcsolat (2) karácsony (1) kedvezmény (1) képbeszúrás (1) kiemelés (3) klímacsúcs (1) köldöknézés (1) költözés (1) köszönet (2) közléskényszer (1) közösségek (1) közösségi (1) leállások (7) lexikon (1) lexikonnyomat (1) licensz (1) meghívás (1) mobil (4) mobilsablon (2) mosolyka (1) napozz (1) nyereményjáték (1) olimpia (1) pályázat (1) pinterest (1) póló (3) post counter (1) promó (8) sablon (5) snippet (2) statisztika (1) sün (3) süti (1) szabadon felhasználható (1) szájbarágó (5) szavazás (1) szerepkör (1) tematikus nap (2) tovább link (1) tumblr (1) tunézia (1) twitter (1) új (1) új bloghu (9) unicef (1) vivcitta (2)

Monique Követ mostantól a Blog.hu-n!

2014.10.17. 10:35 blog.hu

Annyi jó blog van, hogy az összeset szinte lehetetlen követni!

kovetes1.png

Ezt gondoltad eddig, de mostantól kedvenc vagy gyűlölt blogjaidat egyszerűen követheted anélkül, hogy naponta többször odakattintanál, hátha van már friss poszt.

Ezentúl ha a Blog.hu-n vagy az Indexen be vagy lépve (Indapass), a képernyő jobb felső sarkában új ikonokat látsz. Ezek először inaktívak, de ahogy elkezdesz követni néhány blogot, egycsapásra megváltozik minden.

nemkovet.png

Ha épp egy olyan blogot olvasol, aminek a friss posztjairól rögtön szeretnél tudni, kezdd el követni. Nyomd meg a követés gombot, és már követed is. Nyomd meg még egyszer, és már nem is követed.

 

kovetem.png

Később bárhol jársz a Blog.hu-n vagy az Indexen, a jobb felső sarokban látod, ha új poszt jelent meg a követett blogjaidon.

lista2.png

Egy kattintással pedig előjön egy lista a követett blogjaid friss posztjaival.

 

torol.png

Bármelyik értesítést kikapcsolhatod, de vigyázz, azzal a blog követését is megszünteted.

indexlayer.png

Ha megtetszik egy blog, amit épp az Index2-n olvasol, ott is elkezdheted követni.

 

indexnoti.png

Ráadásul az értesítések akkor is megtalálnak, ha Indexet olvasol.

Jó hír még, hogy nem csak blogokat, de indexes szerzőket is követhetsz, erről itt olvashatsz bővebben vaqy nézd meg ezt a videót.

A követést most kapcsoltuk be, és mivel sokan kezditek el egyszerre használni, előfordulhatnak apróbb hibák. Ha ilyet tapasztalsz, írd meg itt kommentben.

Ahhoz, hogy elkezdj blogokat követni, szükséged lesz egy Indapassra. Ha kommentelsz a Blog.hu-n vagy az Indexen, biztosan van már Indapassod. Ha nincs, villámgyorsan készíthetsz magadnak egyet.

Kövessetek blogokat!

Monique és a Blog.hu

 

 

 

53 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szevasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr576797649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.17. 11:00:25

Nem működik. Be vagyok lépve, mégis azt kéri, hogy lépjek be.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.17. 11:08:04

A bloggerek látják majd, hogy hányan követik őket, hogy lehessen virtuális péniszméregetést tartani?

cadix · http://www.blog.hu 2014.10.17. 11:09:49

@danialves: Adminon Statisztika/Top menü ;)
@maxval a bircaman: Még előfordulnak hibák, rázúdult a terhelés a cuccra, amitől megszédült kicsit

limbekcs 2014.10.17. 12:08:05

nem láttam, de szar.

(volt már?... : )

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.10.17. 12:17:05

Kommentek lájkolása, diszlájkolása várható? Ha már ennyire belellendültetek...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.17. 12:58:50

nem is hangzik rosszul így elsőre.

Komojtalan 2014.10.17. 13:45:22

Először miért mindig a 24 órát kell elrontani? A legutolsó frissítést még kicseleztem, elmentettem a címet, de most nem lehet lapozni, tehát napszaktól függően 1-2 óra és nem 24. De az sem lenne gond ha a főoldalon lenne egy ilyen gomb és működne a lapozás is.

butter-k · http://napimorgas.blog.hu/ 2014.10.17. 13:53:48

A buzi léjeres megjelentés, meg az a kurva mobilnézet amiből nem lehet visszaváltani teljes oldalra bezzeg maradt.
Kövessen titeket egy emberevő ONI.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.17. 14:06:55

Az Index haldoklik, a blog.hu halott.

Ezt bizonyítja, hogy egyik statja se elérhető a Webauditon, pedig a régi szép időkben mindkettő piacvezetőként volt ott.

Biztos, hogy kell még ebbe a szarkupacba pénzt ölni?

cadix · http://www.blog.hu 2014.10.17. 14:16:29

@polyvinyl: Rossz érvelés. Évek óta _nem_ a webaudit a szakma által elfogadott auditáló rendszer, hanem a Gemius rendszerei, tessék tájékozódni, mielőtt kommentelni tetszik:
opa.gemius.hu/
www.audience.gemius.hu/

Valami? Amerika? Naná! 2014.10.17. 16:20:51

@Fedor:
Az talán (még) nem. Viszont így a blog.hu-nak lesz egy jó kis statisztikája, hogy mit követsz. Mehetnek az e-mail címekre a célzott reklámok/spamek, de akár harmadik félnek is mehet az adatbázis. Sokat lehet keresni vele, miközben az egyszeri júzer majd megőrül a sok kéretlen levéltől, és csodálkozik, hogy miért kap a galagószörcsögi mgtsztől termékismertető levelet, névre szólóan, direktbe.
Kösz, de kösz nem.

@butter-k: A blogok layeres megjelenítéses faszságát tényleg jó lenne kikapcsolhatóvá tenni.
de, mint mindenhol, itt is vannak kivételek. A belsőség, a comment.com, és néha az urbanista főoldalról kattintva nem lebegőben jelenik meg, hanem rendes oldalletöltéssel.
Nem teljesen jó megoldás, de index.hu-n tiltani a javascriptet (vagy úgy általában mindenhol)
vagy
CTRL+kattintásra új ablakban nyitja meg a linket, először betölti a layert, de utána megy tovább a rendes oldalra. Kicsit lassabb, de legalább a végeredmény ok, és nem kell azt a szart olvasni.

Végül, de nem utolsó sorban: egy jó RSS olvasó mellett minek ez az újabb fícsör? Valszeg tényleg adatgyűjtés miatt...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.17. 16:24:54

@cadix:

1. A Gemius adatai nem publikusak.

2. Ha minden rendben a blog.hu és az Index látogatottságánál, akkor a Gemius ugyanúgy piacvezető adatokat ad, mint a Webaudit.

3. Ha a Webaudit úgyse számít, akkor miért szedettétek le először a blog.hu, majd az Index adatait a Webauditról?

4. A szolgáltatóváltásban az a jó, hogy nem lehet összehasonlítani a régi szolgáltató által mért korábbi adatokat az új szolgáltató által mért jelenlegi adatokkal ;)

5. Tudnál linket adni ahhoz az oldalhoz, ahol mondjuk a blog.hu 2010 szeptemberi látogatottságát lehet összevetni a 2014 szeptemberi látogatottsággal?

cadix · http://www.blog.hu 2014.10.17. 16:30:25

@polyvinyl:
1.) A Gemius adatai publikusak
2.) Pontosan így van,a hogy mondod
3.) Mert a Gemius-szal dolgozunk, mert az a piac által elfogadott. Így teszi ezt rajtunk kívül minden jelentős szereplő
4.) A webauditos időkben is volt bent gemiusos kód, nem veszett el semmi.
5.) Igen, előző hsz-ben adtam. A saját problémád, ha nem tudod használni.

2010 óta szerencsére nagyon sokat fejlődött a blog.hu látogatottsága, vannak olyan hónapok, amikor a _leglátogatottabb magyar internetes site_ a blog.hu, amikor pedig ez nem jön össze, olyankor szomorú módon csak a 2. hely jön össze. 2010-ben ez 7-8. hely volt.

További kellemes konteozást. Gondolom a következő lépés, hogy rájössz a gemius használatára, majd összevetsz nem összevethető számokat, UC-t PI-vel, napi adatot havival, stb :)
Szép napot, jó hétvégét!
ui: Illetve próbálj meg többet nem offolni. Köszönöm!

KergeK@csa 2014.10.17. 16:57:45

@Valami? Amerika? Naná!:
1.) Manapság nem kell követés gomb, hogy ilyen adatokat gyűjtsél, kérdezd meg erről a facebook-ot vagy google-t, akik a like-gombokon/analytics mérésen keresztül majd' az egész neten követhetnek (technikailag), vagy ezt a saját site-ján bárki megteheti, anélkül, hogy ehhez bármi interakcióra szükség lenne.
(Tehát a felhasználókövetés technikai oldaláról teljesen irreleváns a felhasználói interakció megléte: böngésző alapján békésen lehet célzott reklámokat tolni, amik úgy százszor hatékonyabbak, mint a spamek.)
Amúgy az adatok ilyen felhasználása jogilag amúgy nem engedélyezett, amennyiben erre kifejezett engedélyt nem adsz.
(A spammerek erre a törvényre magasról tesznek. Komolyabb oldal nem. Amennyiben mégis spam-et kapsz egy "komoly" oldaltól, akkor ne tartsd többet komolynak.)

2.) Az Urbanista átköltözött az Index-en belülre, az nem is layeres. A néha átdobás oka lehet, hogy vagy máshonnan kattintod a linket (fb?), vagy új ablakban nyitod (ehhez nem kell JS-t sem letiltani), vagy legrosszabb esetben belefutott egy JS hibába a böngésződ.

Valami? Amerika? Naná! 2014.10.17. 17:21:46

@KergeK@csa: Spam/reklám esetében biztos igazad van, nem nagyon értek hozzá, csak eszembe jutott. FB-t, G+ nem használom, like vagy thumbs up, vagy ilyesmi gombokra még életemben nem kattintottam, és az indexről is mindig kijelentkezek. Tudom, őskövület vagyok.

A példákat random írtam, igazából csak arra akartam rávilágítani, hogy ugyan mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek itt az index/blog.hu berkein belül is.

A blogketrecből meg éppen, hogy a jobb klikk + megnyitás új lapon/ablakban kattintással is layerben jön fel minden blog, kell hozzá a JS tiltás, vagy a CTRL+katt, hogy hagyományos megszokott módon jöjjön be az oldal.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2014.10.17. 19:18:51

Hehe, ha jól emlékszem, kb 2 évvel ezelőtt javasoltam ezt az ötletet az Indexnek.
Jobb későn, mint soha.

KergeK@csa 2014.10.17. 21:36:20

@Valami? Amerika? Naná!: Google Analytics-hez nem kell a G+, hogy nyomod tudjanak követni, de ez csak apróság. :)

Viszont valóban, jobb klikk és új ablak alatt én öntudatlanul is ctrl+klikket értettem, én reflexből úgy nyitok új fület.

Echoo 2014.10.17. 23:04:11

Baszki, már eddig is csak a belföld hireit választottam le, máshol csak tévelyegni szoktam.,. most sincs fogalmam arrol, hogy hol is vagyok!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.18. 00:58:58

@Valami? Amerika? Naná!: Egy RSS-olvasó mellett valóban nincs rá semmi szükség, de te kinézed az átlag blog.hu júzerből, hogy egyáltalán tudja, mi az az RSS-olvasó?
Hozzánk nem egyszer jöttek az olvasók olyan problémákkal, amiket egy RSS-olvasóval tök jól meg lehetett volna oldani (pl. miért nincs a kiemelt poszt postloopban, ami mellesleg tényleg egy jó kérdés még mindig...).

De amúgy abban igazad van, hogy arra nem rossz módszer ez, hogy egyik napról a másikra 300%-kal megnöveljék az indapassok számát.

@cadix: Köszi! Viszont apropó, statok, már meg akartam kérdezni régóta, hogy olyat nem lehetne csinálni, hogy a /post/list-ben lehessen oldalletöltés szerint is rendezni a posztokat? Mert tök jó, hogy van ez a top 10, de mi van, ha engem a 15. vagy a 40. legolvasottabb poszt érdekel?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.18. 13:20:14

@cadix:

" Gondolom a következő lépés, hogy rájössz a gemius használatára, majd összevetsz nem összevethető számokat, UC-t PI-vel, napi adatot havival, stb :)"

Tévedsz. A magam részéről leszarom.

Biztos tömegek várják, hogy címlapra tegyétek a következő bukottbalos bloggert, vagy az éppen hátszelezett melegférfis blogot, így az oldalletöltések miatt se kell aggódnotok :)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2014.10.28. 15:55:51

értem én, hogy tumblisodunk, de muszáj visszahozni 2014-ben a Windows farokcsóválós kiskutyáját/kacsintós gemkapcsát? de tényleg. ráadásul az egyik blog(om)ban a "nem szeretném egyiket se" opcióra kattintásnál nem történik semmi.

ja, egyébként leszarom, hogy követnek-e vagy sem, mert nem múlik rajta semmi. nálam. nekem. tudom-tudom, nem lehetek sikeres ember...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2014.10.28. 16:07:33

@idelle: kipróbáltam egy másik böngészőt, egyiket sem akartam, középre kirakott egy betöltés... dobozt, aztán úgy maradt.

kipróbáltam egy harmadik böngészőt, egyiket sem akartam, középre kirakott egy betöltés... dobozt, aztán úgy maradt.

komolyan mondom, olyanok vagytok, mint egy frusztrált házinéni, aki minden nap (jó, mondjuk fél-, egy évente) más és más módszereket talál ki az albérlő bosszantására. aki, szerencsétlen kénytelen alkalmazkodni. egy ideig...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2014.10.28. 17:14:47

@idelle: gondoltam, megadom magamat, és kiválasztom a "kiválasztom"-ot, de az sem működik. pontosabban: semmi sem történik. ott állok egy tucat viccesnek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető rajzfilm karakter előtt és röhögnek rajtam...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2014.10.28. 23:56:34

a sok hiszti után néhány infó, mert tényleg nem tudok hozzáférni az admin felülethez:

egyetlen általam szerkesztett blognál jelentkezik a probléma.

blog: gingergirls.blog.hu

nem én vagyok a bloggazda, szerkesztési jogosultságom van.

sem az "egyiket sem szeretném", sem a "kiválasztom" gomb(ok)ra nem reagál.

olyan megoldás is érdekel, hogy ezt az egyetlenegy blogot nem lehet követni, esküszöm, kiírom nagy piros betűkkel, hogy a látogatók meg se próbálják!

polgarz . 2014.10.29. 11:03:24

@idelle: Köszi a visszajelzést, a problémát elhárítottuk!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.10.29. 13:20:26

Sziasztok!

"A kiválasztott karakter legkésőbb november 30-ig lesz kint a blogodon, de bármikor megváltoztathatod vagy kikacsolhatod. "

Hogy lehet kikapcsolni?

Üdv, HSZ

cadix · http://www.blog.hu 2014.10.29. 13:36:36

@Hobbiszakács: Ha azt szeretnéd, hogy ne kövessék a blogodat és minél kevesebb olvasód legyen, akkor mindenképp kapcsold ki!
Jobb alul, sünire katt és válaszd az "Egyiket sem szeretném" opciót. Mondjuk ezt pontosan így leírtuk abban a szövegben is, ahonnan idéztél.

Vadrozsa · http://shanghaibanelni.blog.hu/ 2014.10.30. 04:14:25

Sziasztok,
napok ota nem mukodik az admin, csak az ures felulet jelenik meg a szoveg amit beleirtam nem latszik.
Probaltam tobb fajta bongeszovel, de semmi.
A shanghaibanelni.blog.hu -t szerkesztem.
Meg tudnatok nezni mi lehet a gond?

Koszonom.

trócsányi péter 2014.10.31. 09:08:06

a választható karakterek listáját fogjátok bővíteni, esetleg lehet majd saját karaktert feltölteni (aki követésre buzdít)? egy nyelvnyújtogatós Einstein tetszene:)

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2014.11.04. 14:06:09

Facebook oldalakba való illesztés nem működik. 3-4 napja az adott blogbejegyzés és az ott található képek helyett a blog.hu főoldala jelenik meg. Nekem ez inkább blog.hu központi beállítási hibának tűnik, mint a facebook oldalinak. Kérem javítsátok ki SOS, ha így van. Köszönettel: IGe

L.A. · http://blog.fuggoagy.hu 2014.11.04. 19:42:00

nálam megy.
amikor nem megy, ezt használom:
developers.facebook.com/tools/debug
mindig segít.

Vadrozsa · http://shanghaibanelni.blog.hu/ 2014.11.05. 04:59:05

Haho,
segit valaki?
Mar irtam korabban, hogy nem mukodik az admin, ures, nem mutatja a beirt szoveget.
Diagnozis meg fennall:(
Meg tudjatok nezni, hogy toletek van-e vagy vigyem szervizbe a gepet, esetleg dobjam ki, mert napok ota kinlodok vele...
Kinek irjak, mit csinaljak...?

Koszonom elore is.

shanghaibanelni.blog.hu

shanghaibanelni.blog.hu/admin/post/edit/6836787

Vadrozsa · http://shanghaibanelni.blog.hu/ 2014.11.06. 03:10:03

naszoval,
ma reggelre elobujt a szoveg az adminban.
Az utolso kepeket amiket feltoltottem galeriaba, szetszedte es egymas ala listazta oket, mindegyik folott egy fekete pottyel.

Hibauzenet: <img class="imgnotext" src="m.c

Ez szamomra megfejthetetlen, de ti biztosan tudjatok mit jelent.

Kitorultem a kepeket, pottyoket stb. ujra galeriaba toltottem oket, es zutty megint eltunt a szoveg.

???? mitevo legyek? lecci nezzetek mar meg, mert irnom kene.

shanghaibanelni.blog.hu/admin/post/edit/6836787

L.A. · http://blog.fuggoagy.hu 2014.11.06. 12:19:29

@Vadrozsa: Az a helyzet, hogy nagyon hosszú ez a poszt. Sőt, túl hosszú. Egyszerűen nem fér ennyi karakter az adatbázisnak a szöveg részére fenntartott mezőjébe. Szedd ketté! Legyen egy első és egy második része ennek a posztnak, máshogy nem fog menni.
A rendszer egyszerűen levágja a végét ott, ahol vég e a helynek, és ha ez egy galériának a kódja például (vagy valamilyen elkezdett, de le nem zárt html tag), elhasal az egész.

Vadrozsa · http://shanghaibanelni.blog.hu/ 2014.11.06. 12:56:35

@L.A.:
Koszonom szepen. Erre nem is gondoltam, ugy emlekszem irtam mar hasonlo hosszu bejegyzeseket. pl. Thaifold.
Szet fogom szedni, de elotte valahogy meg kene jeleniteni az adminba a szoveget, mert meg mindig ures.

udv.
Vadrozsa

Vadrozsa · http://shanghaibanelni.blog.hu/ 2014.11.07. 09:50:07

Sziasztok,

a bejegyzeseket szetszedtem, igy mukodik, viszont most ujabb problema jelentkezett: hiaba torlok egy szovegreszt vagy kepet, mentes utan visszaugrik eredeti helyere.

Legyszives nezzetek ra, mi lehet a gond.
Koszonom.

shanghaibanelni.blog.hu/admin/post/edit/6870347

SchLady 2015.09.23. 10:20:28

Sziasztok!

Bár nem mostani a poszt, mégis ideírom az észrevételem, hátha nem találkoztatok még ezzel a "problémával". A mostani fejlesztés után (dashboard) látható egy kis összesítés a blogomról és pár blogajánló, amiket érdemes lenne követnem. Összesen három blogra nyomtam követést, amiből az egyik hónapokkal ezelőtt megszűnt, de az összesítésben mutatja nekem, hogy hármat követek. Ha rámegyek, csak a másik kettő blog címét írja. Tudnátok helyesbíteni a dolgot? :)

További szép napot!
gnominews.blog.hu/

polgarz . 2015.09.23. 11:24:35

@SchLady: Szia! Köszönjük az észrevételt, hamarosan javítjuk a problémát.

Békési Kálmán oktatási blogja · http://bekesikalman.blog.hu 2016.02.29. 18:00:06

Sziasztok,

Azt honnan tudom, hogy kik követik a blogom?
Tegnap indítottam, van két követőm (hurrá!), de kik ők?

Köszi

polgarz . 2016.03.01. 10:17:46

@Békési Kálmán oktatási blogja: Szia! Azt, hogy névszerint kik követnek nem tudod megnézni.

Vanda és Bogi · http://1dtortenet.hu 2016.10.16. 07:50:46

Hogyan tudom azt megcsinalni hogy a netem lássák a blogom "cimét" hogy lehet a hatteremen valtoztatni????

dr0 2016.10.17. 15:13:58

@Vanda és Bogi: Szia, Minél több tartalmat helyezel el a blogodon annál jobban találják majd meg a google keresőben, illetve meg tudod osztani a facebookon is az általad írt bejegyzéseket akkor, ha az Indapasszodat összekötöd a facebook profiloddal (ha van ilyened).

A blogod hátterét a sablonszerkesztőben tudod megváltoztatni tehát itt: 1dtortenet.blog.hu/admin/skin/editdefaultskin/skin/197765 a "Háttérkép" feliratra kattintva amit kb így néz ki: d.pr/i/1khpe

Vanda és Bogi · http://1dtortenet.hu 2016.11.06. 19:47:24

@dr0: Köszönöm,de lenne még egy kérdésem.Hogy lehet saját feljécet létehozzni és hogy lehet a képeket kivágni egyberakni stb..Köszönöm előre a választ.:)

dr0 2016.11.08. 11:57:01

@Vanda és Bogi: Szia, Írd le kérlek pontosan mire gondolsz a saját fejléc kérdéssel. Menüket szeretnél vagy?

Vanda és Bogi · http://1dtortenet.hu 2016.11.13. 19:56:10

@dr0: Szia,mindegy már nem lényeges :)Ha nem baj akkor lehet ha lesz kérdéseim akkor ide jövök:)..köszi.

TrueFood 2020.07.15. 16:09:48

@Judit Nyíri: Ha segítségre van szükséged, írj kérlek a support@blog.hu -ra, ott tudnak érdemben válaszolni.
süti beállítások módosítása