Visszaszevasz

Friss topikok

@doktorbloghu

Linkblog

Utolsó kommentek

Címkék

admin (4) ajánló (4) ajánlott bejegyzések (2) akcitó (1) aszf (1) átállás (1) authorship (1) blog.hu (8) bloggazda (1) bloggerek (2) bloggerigazolvány (3) bloggerszövetség (3) bloghu (49) blogok (1) boldaldesign (1) bővebben link (1) buli (2) cemp (1) címkék (2) címlap (4) csr (1) design (2) desktop (1) developer error (1) digg (1) editor (1) előmoderálás (1) élő bolygónk (1) exitpopup (1) exit popup (1) export (1) facebook (5) feedek (1) fejlesztés (4) fejlesztések (29) felhívás (1) fizetett (2) föld (1) fotó (1) frontend (12) funkció (1) futás (1) galéria (1) goldenblog (2) gyerek (1) hatter (1) hellókarácsony (1) hibák (3) híradó (15) hirdetés (1) hr (1) https (1) i2 (3) import (1) inda (1) indanet (1) index2 (3) ingyen (1) instagram (1) játék (1) jobs (1) jótékonyság (1) kapcsolat (2) karácsony (1) kedvezmény (1) képbeszúrás (1) kiemelés (3) klímacsúcs (1) köldöknézés (1) költözés (1) köszönet (2) közléskényszer (1) közösségek (1) közösségi (1) leállások (7) lexikon (1) lexikonnyomat (1) licensz (1) meghívás (1) mobil (4) mobilsablon (2) mosolyka (1) napozz (1) nyereményjáték (1) olimpia (1) pályázat (1) pinterest (1) póló (3) post counter (1) promó (8) sablon (5) snippet (2) statisztika (1) sün (3) süti (1) szabadon felhasználható (1) szájbarágó (5) szavazás (1) szerepkör (1) tematikus nap (2) tovább link (1) tumblr (1) tunézia (1) twitter (1) új (1) új bloghu (9) unicef (1) vivcitta (2)

Mutatunk pár oldalt tele remek jogdíjmentes fotóval, amiket legálisan tölthetsz le és használhatsz a blogodon

2018.09.04. 20:53 Nagy István Gábor

Nem untatnánk benneteket azzal, hogy a vizuális tartalomnál nincs nagyobb pi-mágnes a világhálón, hiszen ahogy címlapszerkesztőink minden nap végigpörgetik az előző 24 órában született blogbejegyzéseket, azt látják, hogy  van bennük álló- és mozgókép, illusztráció, infografika, fotóalbum dögivel, sőt alig találni olyat, amiben csak betű lenne, kép egy szál se. Viszont a képhasználat néhány fontos szabályára mintha nem jutna annyi figyelem, de az is lehet, hogy párat egyszerűen csak nem ismertek pontosan. A legfontosabbtól kezdve ezek szerzői jogi, minőségi, technikai, és tartalmi szempontok, amik lehet, hogy mind a kisujjadban vannak, de azért idetesszük keretesbe is. Ne egy képes bakin múljon, hogy egy amúgy kiemelésért kiáltó posztod végül ne legyen képes eljutni a címlapig.

  • Tisztában kell lenned azzal, hogy jogosult vagy-e felhasználni a cikkbe szánt képeket, azaz kopoghat-e a készítője nálad vagy nálunk azzal, hogy ácsi, ez az enyém, ti meg szó nélkül elloptátok! Kockázatos az ilyesmi, legegyszerűbben azonnali leszedéssel úszható meg a nagyobb ribillió, ami a jogdíjfizetéstől a német konszern precíz és kíméletlen jogászaiig a nyakadon bármi lehet. Ha nem szabadon használható, ne használd.
  • Egy gyatra fotóra a posztodban kevés elfogadható magyarázat van a pótkocsis IFA rázkódását automatikusan korrigáló gigapixeles mobilkamerák, és a Magdi anyusból Zimány Lindát csináló in-app filterek világában. Jó megoldás is csak egy, mégsem teszed be. Ha nem jó minőségű, ne használd.
  • Ismerd a blogsablonod korlátait, a csíkfejlécbe ne erőltesd az álló tájolású képet, szöveghasábba pedig ne próbálj 4000 pixel széles fekvő panorámaképet szúrni. A mini bélyegkép sem fog jól kinézni 700x nagyításban, ahogy a pdf screenshot wordből nyomtatása után fotózott kép paintben alakítgatva sem ad ki tetszetős végeredményt. Ha nem fér be, szétesik, ne használd.
  • Cuki a tengerimalacod és hátborzongatóan tökéletes pillanat, ahogy a munkások a felhőkarcolóról lábat lóbálva falatoznak, de nehezen kapcsolhatók azokhoz a recept- és életmódtippekhez, amikről a gluténmentes sütiblogodban írsz. Hiába csak ezt a két képet találtad hirtelen. Ha nem témába vágó, ne használd.

img_8187.jpgMi lenne, ha eleve profik, félprofik, vagy hobbiprofik az összes kellemetlenséget egyszerre kizáró, jogdíjmentes, nagy felbontású, egyedi, kifejező, szépen komponált fotóit használnád? Temérdek van belőlük az interneten, letöltésükért és használatukért nem kell fizetned, legálisan használhatod őket, a csupa szép fotós cikkeidet imádják majd az olvasók, amiket mi is nagyobb eséllyel emelünk ki.

Innen tölts le szabadon felhasználható fotókat

Unsplash

Jelenleg ez a legmenőbb alternatív stockfotóraktár. Egyszerű - angol! - kulcsszavakra gyönyörű, egyedi fotókat listáz ki neked az oldal és az ingyenes, végtelenül egyszerűen használható iOS vagy androidos mobilapp. Törekedj az 1-2 szavas, lényegretörő keresésre, a breakfast kiad majd bőven elég szép fotót, a wood breakfast table in the garden with french toasts and organic orange juice for two ide sok és eredménytelen. Ami megtetszik, egy kattintással le tudod tölteni.  Felhasználáskor nem kötelező feltüntetned a szerzőt, persze úgy illene, amihez megint csak egy kattintással ki tudod másolni, egy másikkal a blogodon pedig be tudod illeszteni a fotókreditet. És ehhez még regisztrálnod sem kell, a kedvencelés miatt viszont érdemes, mert azokat elteszi neked a szájt későbbre, meg a nap képeit is regisztrációval kapod meg rendszeresen emailben.

artem-bali-682651-unsplash.jpg

Photo by Artem Bali on Unsplash

Dreamstime

Régi szereplője az előfizetős stockfotópiacnak, ezért simán belefuthatsz már tíz éve is elcsépeltnek számító képi világokba vagy lakosságinak látszó, fizetéskiegészítés reményében felrakott,valóban lakossági fotókba, de az évek alatt felépített kulcsszavazás szinte tökéletesen működik, könnyen kereshetsz csak az ingyenesen letölthető fotók között, elteheted őket a lightboxodba, későbbi felhasználásra (regisztráció után), a letöltött, nagy felbontású képeket pedig bátran használhatod illusztrációként. A fotókredittel itt az ingyenes szekciót támogatod, de nem elvárás, hogy kirakd.

dreamstime_xxl_102708127.jpg(c) Publicdomainphotos | Dreamstime.com 

PicJumbo

Ez az egészen friss fotószájt még nem tobzódik a szabadon felhasználható képekben, de ha nem szeretnél több oldalon keresztül válogatni például a cake keresésre adott találatokban, hanem gyorsan kell valami szép, szeretni fogod. Szimpatikus, hogy az oldalt egy lájkkal, pinnel, tweettel is támogathatod, paypalon keresztül egy kávé árának is örül az alapító, az új fotókat pedig emailben is kérheted rendszeresen. 

sweet-yummy-chocolate-cake-2-picjumbo-com.jpg

Pixabay

A másfél millió, a blogodon szabadon felhasználható fotó mellett vektorgrafikák, illusztrációk, sőt, rengeteg mozgókép (aka videók) is csak arra vár, hogy letöltsd őket. A keresés ráadásul ért magyarul, és a találatokat többféle szempont (méret, szín, tájolás, kategória, népszerűség, stb.) szerint rendezheted. Letöltéskor négy különböző méret közül választhatsz, ez azért hasznos, mert egyrészt nincs mindig szükséged a legnagyobb felbontásra, másrészt lehet hogy az meghaladja az 5 Mb-ot, ami a Blog.hu-n a felső korlátja a feltölthatő képeknek. Ráadásul van, és klassz is a mobilappja iOS-en, és Androidon egyaránt.

son-2935723_1280.jpg 

Picography

A bloggervilág legfelkapottabb fotóoldala, a csodaszép, nagy felbontású, jogdíjmentes, ingyen használható, hétköznapi képek Mekkája. Hasznos, hogy le sem kell feltétlenül töltened a fotót, szuperül működik a képurles beillesztés is (ami sok helyen nem, mert a képeket html oldalakon nézegeted, a képfájlt csak letölteni tudod). 

Kaboompics

Nem elég, hogy az oldalról gyönyörű színekben pompázó, nagy felbontású fotókat tölthetsz le, mindegyikhez jár egy színpaletta a képhez leginkább passzoló színek HEX-kódjaival. A letöltésnél 3 méret közül választhatsz, és a színsémát a fotóval együtt is letöltheted. (Kattints a képre a beillesztésre kész fotóért!)

color_scheme_img_4929.jpg 

Rawpixel

A kiművelt, a mindennapi valósággal köszönőviszonyban sem álló, unalmas stockfotók helyett itt kifejezetten kreatív fotókat találsz, illetve haladó szinten a vektorgrafikák, psd-k, és mockupok is hasznosak lehetnek. Apró kényelmetlenség a szabadon használható, nagy felbontású fotókért cserébe, hogy az ingyenes letöltéshez is regisztrálnod kell, de a barátaid spammaléséért még premium membership is jár. Ha ez ciki, úgy is hozzájuthatok az amúgy fizetős tagsághoz, ha ezen a linken regisztrálsz (te pedig úgy, ha kiraksz bárhova egy hasonlót). Itt is több méret közül választhatsz a letöltésnél, kedvencelhetsz, a kedvenceidből publikus boardot csinálhatsz, amihez van pár közösségi funkció is, ha szeretsz barátkozni.

image-from-rawpixel-id-418093-jpeg.jpg

 

Wunderstock

A Wunderstock szintén ingyenes képkereső oldal, ahol már 3 millió kép érhető el magyar nyelven. Letölthetsz, szerkeszthetsz, átméretezhetsz az oldalon kedvedre.

breakfast-waffles_7zbuew8dolw1_1600.jpegPhoto by Carol Kraal on Wunderstock

 

Ismerhettek persze más, jobb-rosszabb oldalakat is, lehet ezekkel is jó vagy rossz tapasztalatotok, sőt akár le- vagy rábeszélnétek egyikről vagy másikra, ne hagyjátok szó nélkül, kommenteljétek ide!

Azt tudtad, hogy

  • a blogodra egyszerre akár 20 fotót is feltölthetsz a blogodneve.blog.hu/admin/picomat oldalon?
  • egyenként legfeljebb 5 megabájtos, jpg, png, gif, bmp, tif formátumú fájlt bír megemészteni az admin?
  • képbeszúráskor több képet is kijelölhetsz egyszerre, és a beillesztés legördítése után egy kattintással galériát is csinálhatsz belőlük?
  • van egy fícsörünk arra, ha egy fotót nem szeretnél a blogposztban megmutatni, de a social megosztásokban vagy a blogcímlapodon bélyegképként kifejezetten ezt szeretnéd viszontlátni? Tedd be a bejegyzésbe a képet, jelöld ki, és kattints a rejtett kép ikonra. 
  • a picomaton (blogodneve.blog.hu/admin/picomat) könnyen előszedheted egy kép saját urljét, amit aztán linkelhetsz is, ha csak kattintásra szeretnéd megmutatni?
  • létezik és egész ügyes oldal, a cloudconvert, ami az egzotikus kiterjesztésű képfájlokból jó eséllyel csinál jpgt vagy bármiből bármit?

6 komment

Címkék: fotó design ingyen blog.hu bloghu licensz szabadon felhasználható i2

A bejegyzés trackback címe:

https://szevasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr3214222505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.09.05. 08:21:11

Bár 99%-ban a saját fotóimat használom a blogban, de minden ilyen útmutatást/bejegyzést nagyon hasznosnak találok több szempontból is, így jár a Köszönet nektek ezért, Hölgyek és Urak. A blog.hu a Király, és nektek pedig Szép Napot!

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.09.05. 12:46:08

Örülök, hogy a jogi problémákkal kezdődik a lista. Ez a legfontosabb szempont, sokan mégsem így kezelik.

Egyébként jó a lista, de nekem az a tapasztalatom, hogy a fizetős ügynökségek mindössze pár dollárért sokkal nagyobb választékot kínálnak egy adott témára.

Zorro8 2018.09.13. 16:08:19

Ajánlom a PINTEREST............

Fecske László 2021.06.30. 20:17:47

@Zorro8: A Pinterestről be lehet linkelni bármilyen képet? Én ott is láttam nem egy fotót, amelynek joga másnál van. Hogy van ez pontosan, mert engem is érdekelne.

TrueFood 2021.06.30. 21:00:57

@Fecske László: Idézem a posztot: "Tisztában kell lenned azzal, hogy jogosult vagy-e felhasználni a cikkbe szánt képeket, azaz kopoghat-e a készítője nálad vagy nálunk azzal, hogy ácsi, ez az enyém, ti meg szó nélkül elloptátok! Kockázatos az ilyesmi, legegyszerűbben azonnali leszedéssel úszható meg a nagyobb ribillió, ami a jogdíjfizetéstől a német konszern precíz és kíméletlen jogászaiig a nyakadon bármi lehet. Ha nem szabadon használható, ne használd."
süti beállítások módosítása