Visszaszevasz

Friss topikok

@doktorbloghu

Linkblog

Utolsó kommentek

Címkék

admin (4) ajánló (4) ajánlott bejegyzések (2) akcitó (1) aszf (1) átállás (1) authorship (1) blog.hu (8) bloggazda (1) bloggerek (2) bloggerigazolvány (3) bloggerszövetség (3) bloghu (49) blogok (1) boldaldesign (1) bővebben link (1) buli (2) cemp (1) címkék (2) címlap (4) csr (1) design (2) desktop (1) developer error (1) digg (1) editor (1) előmoderálás (1) élő bolygónk (1) exitpopup (1) exit popup (1) export (1) facebook (5) feedek (1) fejlesztés (4) fejlesztések (29) felhívás (1) fizetett (2) föld (1) fotó (1) frontend (12) funkció (1) futás (1) galéria (1) goldenblog (2) gyerek (1) hatter (1) hellókarácsony (1) hibák (3) híradó (15) hirdetés (1) hr (1) https (1) i2 (3) import (1) inda (1) indanet (1) index2 (3) ingyen (1) instagram (1) játék (1) jobs (1) jótékonyság (1) kapcsolat (2) karácsony (1) kedvezmény (1) képbeszúrás (1) kiemelés (3) klímacsúcs (1) köldöknézés (1) költözés (1) köszönet (2) közléskényszer (1) közösségek (1) közösségi (1) leállások (7) lexikon (1) lexikonnyomat (1) licensz (1) meghívás (1) mobil (4) mobilsablon (2) mosolyka (1) napozz (1) nyereményjáték (1) olimpia (1) pályázat (1) pinterest (1) póló (3) post counter (1) promó (8) sablon (5) snippet (2) statisztika (1) sün (3) süti (1) szabadon felhasználható (1) szájbarágó (5) szavazás (1) szerepkör (1) tematikus nap (2) tovább link (1) tumblr (1) tunézia (1) twitter (1) új (1) új bloghu (9) unicef (1) vivcitta (2)

A bloghu leállások hátterében

2009.07.03. 11:21 blog.hu

Mint azt észrevettétek, az utóbbi hónapokban a blog.hu-n sajnos gyakran lehetett találkozni belassulásokkal, néhány perces lehalásokkal. Ehhez jött hozzá az is, hogy mostanában több éjszakai tervezett leállás volt a rendszer finomítása, további optimalizálása érdekében.

A probléma oka az, hogy a blog.hu a elmúlt három évben nagyjából folyamatosan, törések nélkül növekedett, ma már napi 300ezer egyedi felhasználónk van és több mint egymilliós napi oldalletöltésünk.

Ezt a forgalmat ugyanakkor a mai napig egy frontend szolgálta ki. A blog.hu fejlesztése ugyan folyamatos volt, de főleg új funkciókra koncentráltunk, az architektúra nem változott, így egy relatív rugalmatlan és skálázhatatlan rendszert toldozunk foltozunk egy ideje. Megpróbáltuk pl. az adatbázist több gépre szétdobni, leválasztani a médiaszervert, de a szűk keresztmetszeten, az egy darab frontenden nem tudtunk változtatni. 

Sokáig optimalizáltunk, elemeztünk, de kb. egy éve jött el a pillanat, amikor nem volt mese, az optimalizálásba fektetett idő már túlsúlyba került az elért javuláshoz képest. Egy látványosabb példa a rengetegből: készítettünk egy külön elemzést arra nézve, hogy viselkednek a különböző php szálak a belassulások közelében:

A grafikonon egy vízszintes vonal egy php szálat jelöl, a színeket adott oldaltípusok megkülönböztetésére használjuk.  A felbontás másodperces. Bíztunk benne, hogy olyan jelenségre bukkanunk, ami magyarázatot adhat a problémáinkra, de a gyönyörű legóvárosok azt mutatták, hogy nincsenek már olyan egypontos optimalizálási pontok a régi rendszerben, amin érdemes lenne javítani. 

Szóval neki kellett állnunk a blog.hu architekturális átalakításának. Egészen magyarul ez egy teljes újraírást jelent. A blog.hu majdnem teljes kódbázisa lecsérélésre kerül, két lépésben:

  • először a frontend (a megjelenítő réteg) kerül újratervezésre és újraírásra,
  • ezt követi a backend (admin) újratervezése és újraírása.

A frontend projekt tavaly nyáron indult, addigra állt össze a blog.hu új fejlesztőcsapata,  szociológussal projektmenedzserrel együtt. A munka meglehetősen lassan haladt, mivel párhuzamosan a blog.hu-nak rengeteg új funkciót kellett kapnia az elmúlt évben, ráadásul a szupport jelentős részét is a fejlesztők látják el, nem beszélve a folyamatos optimalizálásról és kríziselhárításról.

De végre eljött a nagy pillanat. Az új rendszer egy év után lassan indulásra készen áll. A géppark is bővítésen esik át, így minden reményünk szerint a következő 1-2 hétben végre egy jóval stabilabb, skálázhatóbb és nagyobb rugalmassággal rendelkező rendszert adhatunk át nektek - amit ráadásul a tisztább struktúra miatt jóval egyszerűbb lesz továbbfejleszteni. Az indulási lépcsőkről hamarosan további infót kaptok.

3 komment

Címkék: fejlesztések sün leállások új bloghu

A bejegyzés trackback címe:

https://szevasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr261194338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobimari 2009.07.04. 14:58:39

én csak rövid ideje ismerem a blog írást és nekem ez a csúcs mindenképpen. se jót se rosszat nem tudok írni.

Benjamin · http://benjamin.hu/ 2009.07.13. 11:08:20

Bocs, a legovarost (sot a hatalmas felhokarcolot) mivel / hogyan gyartottatok? :) KELL nekem is ilyen! :)

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2009.07.13. 11:27:16

@Benjamin: sajat feldolgozoprogram + gd, ha joltudom, de majd bandesz.
süti beállítások módosítása