Visszaszevasz

Friss topikok

@doktorbloghu

Linkblog

Utolsó kommentek

Címkék

admin (4) ajánló (4) ajánlott bejegyzések (2) akcitó (1) aszf (1) átállás (1) authorship (1) blog.hu (8) bloggazda (1) bloggerek (2) bloggerigazolvány (3) bloggerszövetség (3) bloghu (49) blogok (1) boldaldesign (1) bővebben link (1) buli (2) cemp (1) címkék (2) címlap (4) csr (1) design (2) desktop (1) developer error (1) digg (1) editor (1) előmoderálás (1) élő bolygónk (1) exitpopup (1) exit popup (1) export (1) facebook (5) feedek (1) fejlesztés (4) fejlesztések (29) felhívás (1) fizetett (2) föld (1) fotó (1) frontend (12) funkció (1) futás (1) galéria (1) goldenblog (2) gyerek (1) hatter (1) hellókarácsony (1) hibák (3) híradó (15) hirdetés (1) hr (1) https (1) i2 (3) import (1) inda (1) indanet (1) index2 (3) ingyen (1) instagram (1) játék (1) jobs (1) jótékonyság (1) kapcsolat (2) karácsony (1) kedvezmény (1) képbeszúrás (1) kiemelés (3) klímacsúcs (1) köldöknézés (1) költözés (1) köszönet (2) közléskényszer (1) közösségek (1) közösségi (1) leállások (7) lexikon (1) lexikonnyomat (1) licensz (1) meghívás (1) mobil (4) mobilsablon (2) mosolyka (1) napozz (1) nyereményjáték (1) olimpia (1) pályázat (1) pinterest (1) póló (3) post counter (1) promó (8) sablon (5) snippet (2) statisztika (1) sün (3) süti (1) szabadon felhasználható (1) szájbarágó (5) szavazás (1) szerepkör (1) tematikus nap (2) tovább link (1) tumblr (1) tunézia (1) twitter (1) új (1) új bloghu (9) unicef (1) vivcitta (2)

A Magyar Bloggerszövetség programbeszéde

2009.07.23. 01:20 sztahanov

Sikerült megszereznünk Uj Péternek, a magyar Bloggerszövetség Elnökének pénteken elhangzott beszédét, amit most csonkítatlan formában teszünk közzé. (A szerző előszavával itt olvasható.)

Kedves bloggernők, bloggerek, tisztelt vezetőség!
Kedves naplóm!

“Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.”
Gyorsuló világunk vad rohanásában ritkán adódik alkalmunk arra, hogy elgondolkodjunk a nagybetűs ÉLET igazán komoly kérdésein. Hiszem és vallom, hogy most egy ilyen pillanat jött el az életünkben: ünneplünk, kecskével, és feltesszük magunknak a kérdést: magyar blogoszféra quo vadis? Ha és amennyiben.

Morális és egzisztenciális válsággal küzdő társadalmunkban általánossá vált az értékvesztés, a közös élmények, közös értékek hiánya. Vár állott, most kőhalom, rút sybarita váz. Kell-e mondanom, hogy ebben az elidegenedett, fogyasztói világban mennyire fontos lenne az igaz, emberi szó, az emberségét közvetíteni képes, közös értékeinket értő és átélő online médiaszemélyiség. A magyar bloggerszövetség célja, hogy drágakőként piedesztálra emelje a blogolást, a blogoló embert, a kereskedelmi média valógságsókkal szennyezett mocskából felemelje, és felmutassa az országnak: ecce blogger.

Kedves bloggernők, bloggerek, blogoszexuálisok.

A Magyar Bloggerszövetség kimondott célja, hogy e lángoktól ölelt kis országban senki ne kezdhessen könnyelműen a húrok online pengetésibe, aki arra nem alkalmas, aki csupán feltűnési viszketegségből, beteges magamutogatásból “szpemmeli” tele LCD-képernyőjét, akit csupán a média talmi csillogása csábít, az öt perc hírnév szírénhangjai, hamis ígérete. “Mi tehát a teendő? Meg kell értetnünk magyarul beszélő polgártársainkkal, hogy az internethasználattal nem csak jogok járnak, hanem bizony kötelességek is. Ugye milyen nevetségesek azok a rosszul öltözött és artikulálni képtelen, rosszul megvilágított stúdiókban izzadó lúzerek a Zenit, a Budapest meg a Fix tévében?“ Na, ha fogalom és tehetség nélkül blogot írsz, éppen olyan vagy, mint ők. A Magyar Bloggerszövetség szakmai súlyánál, tagjainak erkölcsi és szellemi felkészültségénél fogva az egyetlen alkalmas szervezet arra, hogy segítsen meghatározni azon személyek körét, akik alkalmasak a blogolásra. Akik online tartalmi tevékenységükkel elősegíteni képesek társadalmuink épülését, a fiatalok nevelését, az erkölcsi értékek megőrzését.

Teller Ede, Neumann János és Szilárd Leó országából a Kiszel Tündék, Fekete Pákók és Győzikék országa lettünk. A Móniakasóké. Csoda-e, ha mi az egykori éltanulók ma osztályutolsók vagyunk, és Európa beteg embereként emlegetnek bennünket. “Régi dicsőségünk, hol késel az éji homályban?” Amikor a korrupt politikusok, a rendszerváltás “győztesei”, a népet agyatlan zombivá züllesztő milliárdos üzletemberek nem tesznek semmit, a civil társadalomnak kell fölvennie az elejtett karmesterpálcát, és utat mutatni. Korunk civil hőse a blogger.

De vajon megbecsüli-e civil hősét a magyar társadalom? Azt kell mondjam, szomorúan, hogy nem. A jelenlegi politikai vezetés kártékony, kellemetlen jelenségként tekint a bloggerre, másodrangú állampolgárrá próbálja zülleszteni. Kimondhatjuk: a XXI. század Magyarországán a bloggerek terhei immáron elviselhetetlenek. A kormány a bloggerekkel kívánja megfizettetni a a válság, a felelőtlenül elherdált milliárdok árát. A magyar bloggerszövetség e helyről figyelmezteti a magyar kormányt: elég volt! Ki kell mondanunk végre: elég volt! Habár fölül a gálya, alul a víznek árja, azért a víz az úr. A rövidesen hivatalba lépő új kormánynak morális kötelessége lesz anyagilag és erkölcsileg rehabilitálni a magyar bloggereket.

Az egy bloggerre jutó átlagos juttatások mértéke alapján Magyarország ma a kontinens sereghajtói között van, csak Albánia, Málta és Görögország áll nálunk rosszabbul. Itt is elmondhatjuk, hogy bezzegországból sereghajtók lettünk. Pedig vannak jó, követendő példák Európában. Elég talán csak a skandináv országok példájára hivatkoznom: Svédországban egy átlagos blogger havi 2678 eurót és 76 eurocentet keres, államilag garantál posztpótlék, nyugdíj, közalkalmazotti státusz jár a bloggereknek. A válságban munkanélkülivé vált ipari dolgozókat nagy sikerrel képzik át bloggereknek, nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy megjósoljuk: Svédország nemsokára a világ blognagyhatalmai közé emelkedik.

A magyar bloggerszövetség javaslatcsomagot készít a kormánynak: az államilag garantált bloggerminimálbér, a társadalmi kommentbiztosítás és költségvetésből finanszírozott egyetemi szintű bloggerképzés ügyében. A parlamenti pártoknak kétharmados többséggel törvényben kell szabályozniuk a blogoszféra legfontosabb kérdéseit, megalkotni kvázi a nemzeti bloggerminimumot. Létre kell hozni a nemzeti blogkultúra egy alapintézményét, amely évente jelentős támogatással tudja támogatni a magyar blogoszférát. A nemzeti blogalapítvány kuratóriumába a Bloggerszövetség kész tagokat delegálni. Ha kell, akár személyesen is szerepet vállalok egy ilyen kuratóriumban, abban az esetben, ha a kiosztható pénzek nagyságrendje elér egy kritikus összeget.

A magyar bloggerszövetség a fentiek érdekében kíván munkálkodni, az internetező, a blogoló emberért, magyarért, emberként, magyarként és bloggerként egyszerre európai polgárért.

A magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. 

(Budapest, Partizán, 2009.július 17.)

22 komment

Címkék: bloghu bloggerszövetség bloggerigazolvány

A bejegyzés trackback címe:

https://szevasztok.blog.hu/api/trackback/id/tr471262186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2009.07.23. 09:55:15

Ez most akkor mégsem egy support blog?

:)

tibor2 · http://e-karpatalja.blog.hu 2009.07.23. 14:36:02

Ekkora faszságot! Ha bloggerigazolvány kellesz, akkor a tibor.blog.hu-t tiltsátok le, mert az szerintem semmivel nem segíti a magyar társadalom fejlődését.

-d(-_-)b- 2009.07.23. 22:22:55

Nagyonállat! :) El sem tudom képzelni, honnan jött az ötlet! :D

EL LOBO - A farkas · http://joljarok.hu/blog 2009.07.23. 22:52:14

Új reformkor ez, szinte.
E blog egy évi jövedelmét ajánlom fel a Blog Akadémia és a Blog Lánchíd felépítésére!
(Nem bolondultam meg a magamét felajánlani.)
Újítsuk meg a nyelvet is! A te szádból is vegyük ki és a máséba rakjuk bele! Csókos idők ezek, magyar a magyarnak ne vájja ki! Blog Akadémiát a 12 pontba!

Egy akademista

Boomkin 2009.07.24. 02:22:29

Amit ennek a bejegyzésnek az elolvasása után éreztem az igazából megértette velem, hogy kicsit hiteltelen az egész kezdeményezés és több logikai probléma is van benne.
Az első probléma szerintem érthető, hogy ez a szólás szabadság vagy inkább a sajtószabadság korlátozása lenne.
A második probléma már inkább logikai, ugyanis a blog egy web 2.0-ás kifejezés/dolog/történet leginkább és a web 2.0-nak épp ez lenne a lényege: mindenki azt ír, amit akar. És ennek így kell lennie, mert ez ad továbbra is működőképes piacot az újságnak, mert igen, egy újságba, hatszor átnézett, remek, minőségi cikkek legyenek. Egy blog szerintem néha már ennek az ellenkezőjét is követeli meg - az egyszerű ember sztorijai arról, hogy mi történt ma vele viszont benne van minden azáltal, hogy nincsen benne nyelvi szerkesztés pl. indulatok is vannak benne, de egy egészen más közeg az egész.
A harmadik, hogy köszönöm szépen, akkor nem a blog.hu -n fogok írogatni, ha nem tetszik az ittenieknek, hanem egy másik szolgáltatónál, aminek a szervere az Egyesült Államokban van és akkor nem sok vizet zavar. Akkor meg minek a kezdeményezés? Ezzel gyakorlatilag azt érjük el, hogy a magyar blog szervereknél nem marad semmilyen blog, csak a Blogszövetség ISO-nemtudommilyen szabványai szerintiek a többi meg átmegy egy másik szolgáltatóhoz.

Egészen egyszerűen azt kéne elfogadni, hogy ezzel semmit nem érnek el és amit elérnek az is egy rossz dolog. Vagy máshogy fogalmazok - nem a blogszférával kéne ezt feltétlen kezdeni, hanem a hírportálokkal. Vannak olyan hírportálok, aminek hírközlési pontosságuk minősíthetetlen véleményem szerint.
Van egy olyan érzésem, hogy kelet felé akar haladni, Kínai cenzura felé ez az ország, amikor nyugat felé van az Édenkert.

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2009.07.24. 06:33:23

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!

Mária 2009.07.24. 07:06:48

@EL LOBO - A farkas:

Meleg volt tegnap?

Megfeledkeztél a bloggerek és az olvasók közti viszony rendezéséről (vö: Blogger Balítéletek), a Bloghu Himnusz megkomponálásáról (vagy ilyen már van?) és a trollok bebörtönzéséről :)


@Boomkin:

Meleg volt tegnap :)

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.07.24. 09:43:00

@Boomkin: Amit ennek a bejegyzésnek az elolvasása után éreztem az igazából megértette velem, hogy hülye, aki megsózza a paradicsomot.

hannibal.blog.hu/2009/07/21/az_paradicsom_sozasarol

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.07.24. 12:30:18

@Boomkin:

Ugye bölcsész vagy és esztétika-kommunikáció a specialitásod?

Á, nem, nem ismerlek, csak kikövetkeztettem.

Qedrák · http://toriblog.blog.hu 2009.07.24. 12:53:08

A hét bloggerétől nem szép dolog bántani a bölcsészeket. :P

Qedrák · http://toriblog.blog.hu 2009.07.24. 12:53:19

A hét bloggerétől nem szép dolog bántani a bölcsészeket. :P

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.07.24. 13:13:28

Új Péter és a közhelyszótár egymásra találását látták...

(Vagy ez itt most költői eszköz volt?)

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2009.07.24. 13:39:58

@Mária: mibol gondolod, hogy ez egy support blog? ez a blog.hu blogja, szerintem eleg sok minden elfer benne.

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2009.07.24. 13:40:52

@SuetiMueti: bevallom, igy sokadszorra latva, mar faj, igen ;-)

Mária 2009.07.24. 14:41:42

@sztahanov:

A visszaszevasz doboz miatt gondoltam, de most már nem gondolom :)

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2009.07.24. 14:48:11

@Mária: bolddal van az aljan, h egyszeru hibajelentesek nem ide valok.

van rengeteg tervunk, h mire lehetne hasznalni ezt a blogot, lassan lakjuk be, de biztosan.

Mária 2009.07.24. 15:44:20

@sztahanov:

Ezzel vigyázni kell ám! Ha szép nagy betűkkel kiírja az ember, hogy a többi emberek mit NE csináljanak, akkor a többi emberek egy jelentős hányada csinálni fogja, amit az ember kiírt, hogy ne csináljanak :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.07.27. 21:54:45

@DSI Builder:

Á, imádom őket; senki nem tud úgy megnevettetni, mint ők :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.07.27. 21:58:50

Jelentem, mi már kitettük, hogy a Magyar Bloggerszövetség tagjai vagyunk!

Felhívjuk a becsületes magyar bloggerközösség minden tagját, hogy tegye meg ugyanezt.

Már csak azért is, mert információink szerint az első 100 blog, amely ezt nyitóoldalon jelzi, adómentes szerkesztőségi hozzájárulásként 10 óra gépidőt kap posztonként.
süti beállítások módosítása